• Expertise in bouwstudies
  • 0472610654

EPC

Energiecertificaten bij verkoop of verhuur.

Het EPC attest is verplicht bij het te koop of te huur stellen van een woning of appartement.

Dit certificaat bevat interessante informatie over het energieverbruik van de woning of het appartement. Zo wordt het EPC een stuk transparanter gemaakt en wordt het uitgebreid met een energielabel voor de wooneenheid. Hierdoor krijgt u een beter beeld over hoe het met het energieverbruik van de woning is gesteld. De energiescore wordt op een kleurenbalk geplaatst en geeft een label aan. Hoe beter het label, hoe beter het energieverbruik van de woning.

Vanaf 1 januari 2023 is een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij de overdracht (verkoop, erfpacht, opstalrecht) en verhuur van niet-residentiële gebouweenheden: het EPC voor niet-residentiële gebouwen, ‘EPC NR genoemd’. Deze verplichting geldt voor alle gebouw eenheden die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben, dus alle gebouw eenheden behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen.

De energiedeskundige maakt het energieprestatiecertificaat (EPC) op basis van zijn vaststellingen ter plaatse. Omdat niet alle eigenschap- pen ter plaatse zichtbaar zijn, mag de energiedeskundige ook beroep doen op specifieke bewijsstukken (download checklist of aanstiplijst hier onderaan). Dat zijn documenten waarover u als eigenaar beschikt en die de aanwezigheid en eigenschappen van isolatie, materialen of toestellen aantonen. De energiedeskundige kruist op de aanstiplijst aan welke documenten hij ontvangen heeft. Hoe meer specifieke bewijsstukken kunnen aangeleverd worden, hoe juister de EPC waarde kan berekend worden.

FAQ

Veel gestelde vragen

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen. Voor bijkomende info staan we steeds paraat.

Wat is een goede EPC waarde 2022?

Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft.

Wat als de EPC waarde hoog is?

De EPC-waarde of het energieprestatiecertificaat is een waarde die de energiezuinigheid van een woning aangeeft en wordt bepaald in kWh/m²jaar. Hoe hoger de waarde, hoe minder energiezuinig de woning. Hoe lager de waarde, hoe lager je maandelijkse energiefactuur én hoe lager de EPC-score.

Wie betaalt EPC keuring?

Het is steeds de eigenaar/verkoper/verhuurder die het Energie Prestatie Certificaat dient te betalen.

Hoe oud mag EPC zijn bij verkoop?

Een EPC is nodig per wooneenheid (woning, appartement, studio, … ). Sinds 2022 moet bij verkoop het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later.