• Expertise in bouwstudies
  • 0472610654

Asbestinventaris

Opsporen van gevaarlijke stoffen in een te slopen gebouw.

Opsporen van gevaarlijke stoffen in een te slopen gebouw
Bij het opmaken van een asbestinventaris gaan we panden onderzoeken naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen.

FAQ

Veel gestelde vragen

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen. Voor bijkomende info staan we steeds paraat.

Welke soorten asbestinventarissen zijn er?

In heel België kennen werkgevers reeds de plicht om over een asbestinventaris te beschikken. Hier bestaan twee soorten van: een destructieve asbestinventaris en een niet-destructieve asbestinventaris.

Destructieve asbestinventaris?

Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt. Het beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw aanwezig zijn. Hierbij gaan we destructief te werk: tussenwanden, valse plafonds, vloerbekleding,… worden opengebroken om te controleren op aanwezigheid van ingesloten asbesthoudende materialen. Elk sloopopvolgingsplan (vroeger: sloopinventaris) moet een destructieve asbestinventaris bevatten.

Niet-destructieve asbestinventaris?

Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Deze visuele asbestinventaris wordt uitgevoerd ter bescherming van werknemers in een bedrijfsgebouw in gebruik. Indien er in een bedrijfsgebouw asbest wordt vastgesteld wordt er een beheersplan opgesteld. Zolang de asbesttoepassing niet definitief is verwijderd is een jaarlijkse visuele controle verplicht.